Casa Charles Transylvania, Wild Charpathia

Tot ce e bun din vechi si nou, traditii si modernitate

Best of the ancient, best of the modern.

Romania, ce e mai bun din traditional si cel mai bun din prezent.

Wild Carpathia, Wild Forever, interviu cu Printul de Wales, Charles:

Reporter: V-ati implicat personal in restaurarea casei.. (intr-un sat traditional din Transilvania (Casa de vacanta a printului Charles))

Printul de Wales, Charles: ”Absolut, impreuna cu oameni priceputi in ceea ce fac (restaurare), au intalnit localnici si au colaborat astfel incat sa transmita de la unul la altul cunostintele lor, abilitatile mestesugaresti pe care le au sa le revitalizeze. Obiectivul a fost ca sa se pastreze cat mai bine casele locale, in acelasi timp sa fie si confortabile, potrivite pentru vremurile moderne, sau dupa expresia Printului Charles: Poti sa ai si sa pastrezi ce e cel mai bun din trecut, arhitectura, ambianta traditionala, peisajul si in acelasi timp sa ai conditii moderne.”

Avem luxul in Romania sa alegem sa pastram cel mai bun din cele doua lumi si sa construim o alternativa de viata, un loc magic in Europa. Indemnul vine prin intermediul videodocumentarului Wild Carpathia, pe la minutul 9:50.

Alegerea noastra este sa pastram cat putem din traditii, daca refacem, renovam o casa veche sau daca construim una noua. Ideal ar fi sa se foloseasca cat mai mult mestesugurile locale, avem mestesugari, specialisti deosebiti iar rezultatul va dainui si va fi valoros si peste ani. Mai mult, valoarea lucrului bine facut va creste.

Pacatul modernitatii e ca e efemer. Un CD Player, un Televizor, o Centrala Termica are o glorie efemera. Dupa cativa ani apar alte modele, alte tehnologii. Desigur noile tehnologii fac parte din viata noastra si le imbratisam dar ne bucuram de fiecare data cand intalnim acele mici detalii care raman in timp. Care nu se depreciaza, care odata cu trecerea timpului nu fac decat sa primeasca o patina, nu fac decat sa se inobileze.  Pentru fiecare poate sa fie ceva diferit, poate o casa de lemn din Maramures, poate un acoperis de tigla de lut in loc de un acoperis de tabla, poate un semineu sau o soba traditionala. Poate un stergar, poate o iie romaneasca brodata.

In viata de zi cu zi in iuresului vietii moderne, ne bucuram cand intalnim o oaza de liniste, ceva familiar, ceva ce ramane la fel de nou pentru todeauna.

La blouse Romain, Matisse

Henri Matisse – “La blouse roumaine”. Centre Pompidou, Paris

O asfel de lucrare  este „Bluza românească”, în acorduri de alb și roșu, inspirată de prietenia lui cu Theodor Pallady.

Photo Copyright @normatoering