Seminee traditionale redescoperite intr-o vizita la Castelul Bran
In Romania se dezvolta in prezent ceva ce in Vestul Europei e deja bine studiat si exersat. Redescoperirea traditilor si punerea acestora in valoare, aduce mii de turisti in zonele in care s-au pastrat elemente valoroase de arhitectura, folclor, mobilier traditional sau obiceiuri si mestesuguri locale cu traditie. Fiecare dintre noi s-a intalnit in decursul vacantelor cu o experienta traditionala; eu am intalnit-o in vara aceasta in excursia de la Bran, unde am redescoperit traditia semineelor si elementele traditionale ale sobelor de teracota si sistemelor de incalzire, pusa in valoare in cadrul muzeului amenajat la Castelul Bran.
Castelul Bran, un loc incarcat de istorie
Primele atestari ale Castelului Bran incep din secolele XIII-XIV cand este ridicat un castel cu rol de vama si protectie al drumului de acces si comert ce lega Transilvania de Tara Romaneasca si mai departe de Imperiul Otoman.
In 1920 este oferit de catre consiliul orasului Brasov Reginei Maria care il renoveaza si il transforma in resedinta regala de vara, renovarea si amenajarea durand pana in 1932 si avand loc sub indrumarea si coordonarea arhitectului ceh Karen Liman; alte opere arhitecturale ale artistului sunt castelel Peles si Pelisor.
In cadrul castelului Bran s-a decis renovarea acestuia intr-o nota traditionala, specifica zonei; tinem sa reamintim atractia Reginei Maria a Romaniei catre elementele traditionale ale tarii de adoptie.
Seminee traditionale descoperite; in imagine o soba-semineu cu modele florale albastre in camera pentru pictura si relaxare din Castelul Bran; imi pot imagina o pisica pe lavita de langa soba si pe cineva citind in fotoliu si ascultand poate vantul ce sufla afara.
Sursa Foto, www.bran-castle.com
Modele de seminee si sobele de teracota traditionale in camerele amenjate pentru Casa Regala in Castelul Bran
In ciuda faptului ca un castel medieval cu un trecut de opt secole este prin definitie rece, in Castelul Bran gustul reginei si amenjarile arhitectilor au reusit sa creeze un loc cald, un loc de unde sa poti sa privesti spre muntii si dealurile din zona Bran si Moieciu. Un loc unde sa te simti bine cu familia, cu copii, cu catei si pisici;
In cadrul vizitei in muzeul amenajat in castel am facut cateva fotografii cu semineele si sobele de teracota utilizate in amenajarea camerelor castelului. Valoarea amenajarii este dincolo de orice indoiala si poate constitui o sursa de inspiratie pentru amenajarile moderne ale caselor de vacanta sau chiar ale caselor in care locuim permanent.
Elementele traditionale sunt din nou in voga
Elemente de amenjare interioara cum ar fi ramele de lemn masif in constructia geamurilor, dusumele masive si pereti simpli in care sa se vada textura materialului utilizat sunt din nou in atentia arhitectilor. E din nou timpul sa ne intoarcem la radacini!
Amenajare semineu pe colt cu partea superioara decorata cu teracota cu modele florale iar in fata cu lavita.
Colt intim pentru iarna cu semineu deschis si canapea in fata semineului
Cuptor traditional cu lavita are utilizari multiple decorat cu cahle modele florale; semineul din imagine nu este functional la momentul acesta, in lacasul deschis se poate monta o usa cu sticla pentru siguranta. In gospodariile taranesti aceast ansamblu avea mai multe roluri, se utiliza atat pentru gatit cat si pentru incalzire iar in jurul lui erau amenjate locuri pentru luat masa si pentru odihna.
Detaliu soba de teracota decorata cu elemente florale de la Castelul Bran. Partea inferioara este decorata minimal, varuita in alb, singurele elemente de decor fiind elementele de fier forjat ale usilor. Partea de sus este decorata cu elemente florale. Este o solutie foarte potrivita pentru camerele mici, are rol doar de incalzire si este o solutie eleganta si economica chiar si in perioada noastra atat de moderna.
Model de semineu de la Castelul Bran; la prima vedere e simplu dar e pus in valoare de usa semineului din fier forjat cu elemente de siguranta; In prezent se poate utiliza un model potrivit cu sticla termorezistenta
Semineu boltit aproape sferic deschis; forma este destul de complicata
Semineu boltit cu varful ascutit de la castelul Bran, vedere din fata
Semineu sferic deschis fara usa sau geam cu suport metalic pentru gratarul de lemne. Este utilizat exclusiv pentru incalzire totusi. Se poate monta pentru o versiune asemanatoare o usa de semineu mica. Tipul acesta de seminee cu focar deschis si fara usa era utilizat mai ales in camerele care nu aveau parchet sau dusumele. In prezent nu este recomandat utilizarea semineelor deschise in locuinte.
Soba de teracota alba cu modele antice pictata, cu baza mare ridicata pe picioare de marmura de la Castelul Bran
Soba de teracota mica cu modele florale in partea superioara, model traditional utilizat la Castelul Bran; avantajul acestor sobe e ca pot fi montante si in camere mai mici.
Soba de teracota model destul de mic, decorata foarte frumos cu modele florale cu un spatiu de stat/lavita in jurul sobei. Eu as vedea o pisica- stand acolo iarna iar cineva stand pe fotoliu langa soba, in castel, citind
Soba de teracota, vedere laterala, partea superioara e decorata puternic, partea de jos e pastrata cat mai simplu. In spatiul de jos se poate monta o usa de semineu din fier forjat, singurele elemente de decor fiind elementele din fier forjat.
Soba de teracota, model mai mare si mai complex. Teracota e cu modele de animale si flori stilizate. Exista mai multe usi de semineu montate pe cele doua spatii diferite ale sobei.
Mestesuguri cu traditie
La noi in Ardeal avem o traditie in executarea de seminee si sobe de teracota, elemente decorative si usi de semineu. O lista de mesteri o gasiti pe site-ul nostru, o parte din distribuitori pot sa va ofere de asemenea servicii complete. Pentru mai multe informatii ne puteti contacta direct telefonic sau prin email, putem sa va oferim usi pentru amenajarea semineelor si sobelor de teracota. Usile Prodferrum sunt turnate din fonta cenusie, rezistenta la temperaturi mari si sunt finisate manual, incorporand maiestria lucrului facut cu mestesug.